U bent hier

Probleemomschrijving

  1.  Er bestaan nogal wat misverstanden over genitale fistels. Dikwijls associeert men ze ten onrechte met genitale verminking of met gewelddadige verkrachtingen in oorlogssituaties. De genitale fistels waar wij het over hebben komen niet in de media en spreken niet tot de verbeelding. Je vindt er zelden cijfers over in de wereld-gezondheid-statistieken, of in wetenschappelijke publicaties. Door hun ‘alledaags-heid’ en miskend-heid zijn ze nog tragischer.
  2. Veilig bevallen in RD Congo is niet vanzelfsprekend en prenatale zorg meestal precair. Veel vrouwen zijn te arm om die te betalen, laat staat om in een ziekenhuis te bevallen. Jonge tienermoeders zijn dikwijls onwetend dat ze risico lopen, arme vrouwen dikwijls klein en tenger door chronische malnutritie, of ze wonen te ver van de plaats waar ze zo nodig een keizersnede kunnen krijgen. Als er bij problemen tijdens de arbeid niet tijdig een verlossende keizersnede kan uitgevoerd worden kan het ingeklemde hoofdje van de baby de bloedsomloop in het kleine bekken afsnoeren waardoor er blijvende schade optreedt : een opening tussen blaas en vagina, waardoor zij later haar urine niet meer zal kunnen ophouden, een genitale fistel dus .
  3. Door het constant verlies van urine en/of stoelgang verspreiden deze jonge vrouwen een onaangename geur want ze beschikken niet over geschikt hygiënisch materiaal om zich te beschermen
  4. Zij geraken sociaal geïsoleerd, worden verlaten door man en eigen familie, of worden verbannen uit hun dorp. Zorgen voor de andere kinderen lukt niet meer, werken op het land evenmin. Incontinent zijn wordt een leven zonder leven.

 

al onze programma's in beeld: klik voor de volledige albums