Kisantu RD Congo, waar Solfa haar medisch programma heeft, is een gemeente van +/- 75.000 inwoners. Werkgelegenheid is er quasi onbestaand: het hospitaal, de vele scholen, kloosters, enkele schaarse overheidskantoren en tijdelijke humanitaire missies zijn veruit de enige werkgevers. De economie draait hoofdzakelijk informeel en zonder toegevoegde waarde: kleine handeltjes waar iedereen hetzelfde verkoopt. Mannen vinden soms werk als dagloner, vrouwen verkopen hun onverwerkte landbouwproducten. De tijd van de coöperatieven is voorbij, een teken dat samenhorigheid, leiding en ondernemerschap verloren zijn gegaan. Initiatief wordt soms ontmoedigd omdat autoriteiten nogal arbitrair graantjes komen pikken waar graantjes geoogst worden. Ondernemende mensen vertrekken liever. Het leven is hard. Zelfs 1 $ per persoon per maand opzij hebben om lidgeld voor de ziekenbond te betalen zit er voor velen niet in. Medische zorgen zijn voor velen nochtans onbetaalbaar. Gezond voedsel aanschaffen is moeilijk Eenzijdig maniok eten maakt je wel dik maar daarom niet gezond.
Ons programma
Waarom ondernemen?
- 2007-2009: een engagement om ook de economische situatie van de vrouwen te verbeteren is ambitieus. De kleine kredieten voor de aankoop van zaai-of plantgoed, en de aankoop van eigen landbouwgrond leverden niet het verwachtte resulaat. De opbrengst was te beperkt om het krediet, ook zonder intrest, terug te betalen. De verantwoordelijkheid uitsluitend op de schouders van de vrouwen leggen is onfair: “zij”hebben niet goed gewerkt, zij organiseren zich niet goed, de agronoom begeleidt de vrouwen niet goed, verdenking van oneerlijkheid”, want de grond is tenslotte toch vruchtbaar? Maar hebben ze wel degelijke werktuigen en voldoende landbouwkennis ? Wordt het begrip ‘krediet’ goed begrepen, en zijn ze voldoende vertrouwd met een lange-afstand-denken? Onze begeleiding vanop afstand was zeker ontoereikend.
- 2010- 2015: nieuwe dynamische dimensie en focus van het Solfa model: zelf de verantwoordelijkheid van het ondernemen opnemen en tewerkstelling creëren in de voedingssector.
Waarom ondernemen in sojaverwerking?
- de basisvoeding in Kisantu bestaat uit zetmeelrijk maniokmeel (foufou) of maniokbrood (chekwange). Dierlijke eiwitten zijn duur en voor de meeste mensen niet betaalbaar. Voor jonge kinderen is de overgang van borstvoeding naar ‘chekwange’ een te grote stap. Ze komen in de risico-zone voor malnutritie door gebrek aan een gevarieerd aanbod van eiwitten, vitaminen, en gezonde vetten.
- soja heeft veel nutritionele voordelen en is wereldwijd erkend als het voedingsmiddel van de toekomst. Spijtig genoeg wordt soja bijna uitsluitend verwerkt tot dierenvoeding. De voetafdruk op de natuur wordt hierdoor zwaarder dan bij gebruik van soja in humane voeding. Soja is het alternatief bij uitstek in landen waar voedsel op basis van dierlijke eiwitten te duur is.
Waarom sociaal ondernemen?
- 2016: Solfa introduceert een model van winst-verdeling naar de klant-consument: via een getrouwheids-klantenkaart bij aankoop van producten op basis van soja wint hij gezondheidspunten die hij kan valideren in geval van medische kosten
- door te ondernemen kan Solfa lokaal haar eigen medisch genitaal fistelprogramma financieren.
- door te ondernemen in sojaverwerking komt Solfa tegemoet aan het probleem van malnutritie
- door te ondernemen creëert Solfa werkgelegenheid en creëert een markt voor soja producenten
- door winstparticipatie maken we de gezondheidszorg financieel toegankelijker voor de ganse bevolking