Overslaan en naar de inhoud gaan

Solfa steunen

U kan de ivzw SOLFA of het fonds SOLFA steunen op verschillende manieren:

Wij zijn u heel dankbaar, ook voor kleine giften. Overweeg een permanente opdracht om uw steun te spreiden. Zo voelt u misschien niet hoeveel u voor ons betekent, maar wij des te meer.

 • zonder fiscaal attest aan de ivzw SOLFA: IBAN BE42 7333 3333 3254
 • met fiscaal attest aan het fonds SOLFA:   IBAN BE45 7340 1941 7789
  • mededeling 400-0000-50559
  • attest vanaf 40 €.
   De administratie omtrent deze giften loopt via de LUF

een schenking aan de ivzw SOLFA of aan het fonds SOLFA is een meer formele vorm van geven en kan ook slaan op onroerend goed. Het grote verschil met een gift schuilt in het feit dat de schenking in een notariële akte wordt vastgelegd. De registratierechten worden respectievelijk door ivzw of door het fonds betaald. Uw notaris kan u helpen. 

Misschien wil u nog meer betekenen voor ons: De basis van het duo-legaat is artikel 64, al. 2 van het Wetboek van Successierechten, dat stelt dat u in een testament kunt bepalen dat persoon X (bijvoorbeeld uw nichtje) een legaat ontvangt vrij van successierechten, op voorwaarde dat persoon Y (bijvoorbeeld het Fonds Solfa) de last tot betaling van de successierechten van X overneemt.

Anders gezegd: Niet uw nichtje betaalt de successierechten maar de organisatie van uw keuze omdat een erkende organisatie minder successierechten verschuldigd is. De fiscus is de uiteindelijke (maar vrijwillige) ‘verliezer’ in deze constructie. Er zijn voorwaarden:

Een duo-legaat moet voldoen aan drie voorwaarden :

 1. Er moet een testament opgesteld zijn
 2. Er moet een legaat zijn ten voordele van één of meerdere ­personen X ( meestal zijn dat erfgenamen niet in rechte lijn 
 3. Er moet een tweede legaat zijn ten voordele van een erkende ­organisatie (Y) die verplicht is alle successierechten van de eerste persoon te betalen.

Uw notaris zal u graag helpen om de berekening te maken. U vindt ook info op http://www.giften-legaten.be/v2/duo-legaten/