Skip to main content

Geschiedenis van Solfa

Sinds 2007 is ons Fonds Solfa actief met een medisch programma in Kisantu, RD Congo. Onze hoofdbekommernis is het lot van de meestal heel jonge vrouwen die lijden aan een genitale fistel, een vreselijke complicatie na een problematische bevalling waardoor ze incontinent achterblijven, oorzaak van sociale uitsluiting en isolement. Naast de chirurgische behandeling besteden we minstens evenveel aandacht aan preventie, vorming en hygiënische incontinentie-zorg. Dit programma voeren wij uit in samenwerking met ons partnerziekenhuis St Luc in Kisantu, DRC 

In 2010 werd de ivzw SOLFA opgericht om ook een economisch programma te kunnen opstarten. Met de opbrengsten van de onderneming willen we het fistel-programma lokaal kunnen auto-financieren, helpen we ook de primaire medische zorgen in ons partnerziekenhuis toegankelijker te maken voor de ganse gemeenschap en denken we aan een ruimer vrouwgerichte steunpakketen ( steun aan tienermoeders, opleidingen in naaiatelier )  

Wat begon met kleine microkredieten, evolueerde naar een kleine ambachtelijke werkplaats en resulteerde in een eigen onderneming  waarin wij eiwitrijk soja,  groenten en fruit verwerken. Zo creëren we ook werkgelegenheid en een markt voor de landbouwproducten van de boerinnen en komen we tegemoet aan het probleem van malnutritie. 

Het impact van deze programma’s in Kisantu is groot:

  • Met meer dan 400 ingrepen is Hôpital St Luc in Kisantu een referentie geworden in fistelaanpak in de ganse provincie en ruim daarbuiten.
  • Ons preventieprogramma bestaat uit distriubutie van educatieve affiches en tekenboekjes in 6 dialecten van de Provinicie Kongo Central, 
  • Een Solfa opvanghuis kan de patienten herbergen en wasbare luiers en pampers zijn gratis ter beschikking van ongeneeslijke patienten. 
  • De sociale onderneming telt 8 voltijdse banen met daarnaast meer dan 40 ambulante doorverkoopsters. De atelier ontvangt stagiairs van lokale scholen, biedt een markt aan voor soja-groenten en fruittelers. 
  • We introduceren een klantenkaart waarop onze klanten korting krijgen om hun gezondheidskosten te dekken. 
  • Solfa beschikt over een landbouwperceel en stellen het ter beschikking aan een boerinnengroep . Anderen genieten van een naai-opleiding, graag sponsoren we de plaatselijke voetbalclub en studentenverenigingen.